Karper rig materiaal
Er zijn heel veel goede karper onderlijnen te koop. Deze rigs zijn al helemaal kant en klaar voor je geknoopt. Je kunt ze dus zo aan je lijn bevestigen en gaan vissen. Toch knopen veel karpervissers liever zelf hun rigs. Hierdoor ben je net wat flexibeler. Bovendien is het ook leuk om te doen en je hoef jezelf zo nooit meer te vervelen aan de waterkant. Voor sommige karpervissers is het zelfs een hobby binnen een hobby geworden. Maar hoe maak je eigenlijk goede rigs en wat heb je nu wel of niet nodig? Wij helpen je graag op weg.
Je eigen karper rig maken
Waarom zou je eigenlijk je onderlijnen zelf knopen? Hier zijn een aantal redenen voor te bedenken. Je kunt je onderlijn sowieso precies op maat maken. Afhankelijk van de situatie kun je bijvoorbeeld dikker of dunner onderlijn materiaal kiezen en een bepaald type haak en haakmaat gebruiken. Ook kun je de lengte van je hair makkelijk afstemmen op je haakaas. En vooral experimenteren natuurlijk: je kunt namelijk alle kanten op om zo je eigen super-rig te maken. Tot slot is het zelf maken van rigs vaak ook goedkoper dan al je onderlijnen kant-en-klaar te kopen.
Wat heb je allemaal nodig?
De basis is eigenlijk heel simpel. Met een haak, een swivel (wartel) en een soepele gevlochten onderlijn kun je al een prima hair rig maken. Je kunt zelfs de gevlochten lijn achterwege laten en gewoon een stuk nylon lijn gebruiken, desnoods van je hoofdlijn. Deze eenvoudige standaard onderlijn werkt simpel maar doeltreffend. Hiermee kun je dan ook op de meeste plekken wel karpers vangen.
Maar zoals gezegd is dit nog maar het begin. Het wordt natuurlijk pas echt interessant om met een bepaald doel een rig te knopen die helemaal is aangepast aan de situatie, aanpak en techniek. Vis je met groot aas of heb je veel last van witvis? Maak dan je hair eens langer. Wordt er vaker gevist en azen de karpers voorzichtiger? Maak je onderlijn dan eens wat korter zodat hij sneller inhaakt en de karper de kans niet krijgt om je haak uit te spugen. En een line aligner of een stukje krimpkous op de haaksteel maken de inhaking vaak nog beter.
Zo zijn er nog wel 1.000 theorieën en voorbeelden te bedenken. Ons advies is om gewoon aan de slag te gaan en veel uit te proberen, daar leer je het meeste van. Er bestaat nu eenmaal helaas niet zoiets als 'de beste karperrig'. Vang je karpers en zijn ze netjes gehaakt? Dan doe je het blijkbaar goed (of heb je geluk). En als iets niet werkt? Gewoon weer iets anders proberen. Uiteraard kun je op internet al heel veel nuttige informatie en filmpjes terugvinden die je verder helpen.
Om je toch een beetje op weg te helpen volgt hier nog een checklist met de belangrijkste spullen die je eigenlijk minimaal bij je moet hebben om de belangrijkste soorten rigs zelf te maken:
- Onderlijn materiaal (met of zonder coating)
- Een schaartje
- Karperhaken
- Swivels / wartels
- Anti-tangle sleeves
- Rig ringetjes
- Line aligners of krimpkous
- Leadclips en tailrubbers
- Opberg box met verdeelvakken
- Boilienaald
Tip: de
Rig Knot Puller is een goedkoop en handig tooltje om je trekken. Succes alvast met het knopen van je eigen rigs!