Lood is onmisbaar bij het karpervissen. Karperlood is verkrijgbaar in veel modellen zoals inline lood en wartellood voor het vastlood systeem. Daarnaast vind je hier ook diverse soorten toplood en uiteraard knijploodjes voor het penvissen op karper.
Karperlood
Zoek je een geschikt vislood voor het vissen op karper? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Hier vind je een compleet assortiment karperlood in allerlei vormen en gewichten. Het kiezen van het juiste lood is erg belangrijk. Daarom leggen we hieronder kort de verschillen tussen de belangrijkste loodtypes uit.
Wartellood
Karperlood met een wartel (ook wel swivel genoemd) is het meest gebruikte vislood door karpervissers. Je kunt deze het beste aan een safety leadclip vastmaken. Dit is een visvriendelijk systeem: als het lood ergens in vast blijft zitten raakt het namelijk makkelijk los. Hierdoor hoeft de karper er niet meer mee rond te zwemmen en verspeel je minder vissen.
Wartellood is er in heel veel vormen en kleuren. Als je een leadclip gebruikt kun je heel makkelijk van lood wisselen zonder je onderlijn er steeds af te moeten halen. Op zachte bodems kun je voor een licht lood kiezen maar op harde bodems kun je beter voor wat zwaarder lood gaan (of inline lood).
Inline lood
Het inline lood is een uniek lood dat vooral binnen de karpervisserji vaak wordt gebruikt. Je lijn loopt hierbij door een tube in de lengte door het lood heen. Er zitten 2 belangrijke voordelen aan dit type lood.
1. Het belangrijkste voordeel zijn de anti-tangle eigenschappen. Je gooit hiermee namelijk veel minder snel je onderlijn in de knoop. Dit voorkomt dat je voor niets zit te vissen. Als je onderlijn in de war zit werkt hij niet en vang je natuurlijk ook geen karpers. Met een in-line karperlood heb je hier geen last meer van.
2. Daarnaast is de inhaking bij het vissen met een vastlood systeem veel beter. Als je vist met boilies, partikels, pellets of ander aas doe je dit vaak met lood en een zelfhaaksysteem. De karper prikt zichzelf dan nadat hij je aas en haak in de bek heeft genomen. Bij een wartellood heb je altijd wat speling, maar bij een inline lood tilt de karper het lood gelijk bij het zwaarste gedeelte op. Hierdoor zal de haak sneller en beter prikken!
Zitten er dan helemaal geen nadelen aan? Helaas wel. Inline lood kun je eigenlijk alleen op harde bodems gebruiken. In een zachte blubber bodem zakt inline lood namelijk helemaal weg in de modder en trekt hierbij je onderlijn mee. Hierdoor werkt je onderlijn uiteraard minder goed of zelfs helemaal niet. Daarnaast kun je inline lood ook niet zo snel wisselen als je bijvoorbeeld met een ander gewicht wilt vissen.
Steenlood
Bij het karpervissen verlies je nog wel eens je lood in het water. Al dat lood is natuurlijk niet zo best voor het milieu. Gelukkig zijn er ook alternatieven voorhanden in de vorm van 'steenlood'. Deze stenen gewichten zijn kiezels die voorzien zijn van een wartel of inline tube. Ze zijn helaas wel wat groter dan normaal lood, maar tijdens het testen blijkt dit gelukkig geen negatieve invloed te hebben bij het vissen. Bovendien kun je dit
steenlood ook heel goed inzetten op dressuurwater omdat het natuurlijk perfect gecamoufleerd is!
Toplood
Ook
toplood mag in je vistas niet ontbreken. Met een toploodje zorg je er voor dat je lijn netjes over de bodem naar je stek loopt. Hierdoor schrikken schuwe karpers niet meer van je lijn. Bovendien heb je zo geen last meer van boten die voorbij komen varen.
Loodhagel / knijplood
Bij het penvissen heb je natuurlijk kleine loodhagels nodig. Bestel daarom hier een
verdeeldoosje met knijploodjes in diverse gewichten. Hiermee kun je perfect je karperdobber uit loden!